Alcohol: wat doet het met je lichaam? 10 redenen om te matigen of gewoonweg, helemaal te stoppen

Onze relatie met alcohol

De benadering van verslavingsgevoelige consumptiegoederen als tabak, alcohol, medicatie, suiker. Een interessant thema. Onze relatie met alcohol is grotendeels cultureel bepaald. Afhankelijk van waar je woont, en veranderlijk doorheen de tijd. Het ene moment in tijd wordt een gebruik verheerlijkt en gestimuleerd, het andere moment wordt het aanzien als asociaal, marginaal zelfs. Zo werd de gewoonte om te roken ooit gezien als een stijlvolle aangelegenheid. Een handeling die je presence gaf. De sigaret in je hand was als een accesoire om je outfit af te maken. Het gaf je een identiteit. Ondertussen is de sigaret van zijn voetstuk gevallen en verbannen naar een plek in de goot. In de gietende regen. Roken wordt steeds meer gezien als iets ongepast en is ‘uit de tijd’.

Alcohol daarentegen, wordt nog steeds, zoals de sigaret dat vroeger werd, verheerlijkt. Alchohol is nog ‘in de mode’. Ingeburgerd in ons (dagelijkse) bestaan: een glaasje wijn bij het eten, een biertje na het werk. Een glaasje prosecco om te vieren. Een babyshower kan toch niet zonder?

Op dit moment is een glas alcohol als de sigaret van vroeger: het geeft een houding, het is de accesoire van dienst: als toevoeging op de foto op social media: alcohol hoort erbij.

Maar is dat echt zo?

Langzaam aan wordt een gebruik een gewoonte. Soms wordt de gewoonte een last.

Wat gangbaar is of ‘in de mode’, dat maakt eigenlijk niet uit.

Wanneer wordt de gewoonte om alcohol te drinken een ‘issue’ in je leven? Dit is heel persoonlijk. Van zodra je last krijgt van je alchohol gewoontes is het goed om te beseffen dat je niet hoeft vast te houden aan gewoontes als je dit niet meer wil. Het staat je altijd vrij om ongewenste gewoontes aan te pakken en eventueel te vervangen door nieuwe gewoontes, die je meer winst opleveren.

Soms laten de nadelige effecten van alcohol op je leven zich duidelijk opmerken. Soms echter stapelen de effecten zich eerder ongemerkt op, tot op het punt dat ze de kwaltiteit van leven verstoren.

Een overzicht van veel voorkomende nadelen van alcohol:

Nadelen van alcohol op je lichaam

  • Overgewicht

  • Uitdrogingsverschijnselen

  • Huidveroudering: alcohol versnelt rimpelvorming, walvorming, donkere kringen onder de ogen

  • Hoofdpijn, kater

  • Verminderde conditie

  • Duizeligheid

  • Vermoeidheid, vermoeide blik en uitstraling

  • Rode ogen en huid, gesprongen adertjes in ogen en huid

  • Futloosheid, uitstelgedrag

  • Beschadiging lever

  • Beschadiging hersenen (afbraak hersenen)

  • Aantasting zenuwstelsel

Psychische nadelen van alcohol

Psychosociale nadelen

  • Ruzie maken onder invloed

  • Ongewenste gedragingen die anderen schaden

  • Verlies van aanzien of vertrouwen van naasten

  • Ergernis bij naasten

Wens je graag je relatie met alcohol aan te pakken? Laat je dan extra motiveren:

10 redenen om te matigen of te stoppen met alcohol

  1. Zelfzorg: voor jezelf zorgen voelt belonend.

  2. Zelfvertrouwen en zelfbeeld worden versterkt. Door het aanpakken van een beperkende gewoonte stijgt je zelfvertrouwen, nu en ook naar de toekomst toe: als je dit kan, dan kan je ook andere hindernissen aan!

  3. Je valt af: als je alcohol vervangt door bijvoorbeeld (bruis)water of thee krijg je een pak minder calorieën binnen.

  4. Je slaapt beter: je nachtrust is stabieler. Je slaapt dieper en langer door.

  5. Je hebt geen katers meer: gedaan met gebroken wakker worden: je ontwaakt fris en hebt de energie om dingen te ondernemen.

  6. Je bespaart geld: zeker op café of restaurant wordt aardig doorgerekend voor alcoholische consumpties. Hier kan je tal van leuke dingen mee doen om jezelf in de watten te leggen.

  7. Je krijgt een betere conditie: je lichaam hoeft niet meer te recupereren van de afbrekende effecten van alcohol. Je behoudt je energie.

  8. Je kan je beter focussen. Je hoofd is helder. Geen wazige, wollige gevoelens in je brein.

  9. Je huid is mooier. Je bent niet gedehydrateerd meer door de alcohol. Als je daarbij nog extra water drinkt dan zal je er een pak stralender uitzien.

  10. Alcoholregulatie, of volledig stoppen met drinken zet ook andere goede gewoontes in gang: een gezonde levensstijl: gezonde voeding, meer beweging. Een positieve flow!

Veel succes!