10 tekenen van liefdesverdriet na relatiebreuk

Als liefdesverdriet je leven over neemt

Voelt het alsof je wereld vergaat, en de grond onder je voeten wegzakt? Liefdesverdriet kan allesverterend zijn, en je kwaliteit van leven danig aantasten. Het lijkt alsof je niets kan doen om van dit vervelende gevoel af te raken. Het lijkt sterker dan jezelf. Herken je in de onderstaande tekenen meer dan goed is voor je? Dan is het tijd om in te grijpen!

  1. Emotionele roller coaster

    Je hebt last van plotseling opwellende vlagen van verdriet. Tranen schieten je bij het minste in de ogen. Je merkt dat je ook huilt zonder directe, aanwijsbare reden. Je voelt een diepe bedroefdheid. Dit kan ervoor zorgen dat kleine dingen je in verwarring brengen, en je uit balans geraakt. Emotionele pieken kunnen met je energie gaan lopen.

  2. Zwaar gevoel op je borst

    Je hebt het gevoel dat er iets zwaars op je borst zit, of je hebt moeite met ademen. Je voelt je benauwd en onveilig.

  3. Slapeloze nachten

    Je raakt moeilijk in slaap en/of wordt 's nachts regelmatig wakker. Onverwerkte gebeurtenissen en gevoelens neem je mee de nacht in en verstoren je dromen. Soms krijg je hierdoor nachtmerries. Soms word je erdoor wakker, en herinner je je de dromen, maar soms ben je je hier niet van bewust, maar voel je je wel slecht bij het ontwaken. Door slaaptekort raak je vermoeid, wat dan op zijn beurt weer zorgt voor een versterking van emoties. Een vicieuze cirkel.

  4. Piekeren

    Je denkt erg vaak na over waar het allemaal mis ging. Wat je anders had kunnen doen. Je blijft deze gedachten als in een loop herhalen in je hoofd. Je gedachten over je ex blijven in je hoofd malen zonder dat je hier vat op lijkt te hebben. Wist je dat piekeren ervoor zorgt dat je hersenen op volle toeren draaien en dat dit enorm veel van je energie vreet? Je kan je letterlijk moe piekeren.

  5. Romantiseren van het verleden

    Je herleeft in je gedachten continue de relatie die jullie hadden: van hoe jullie elkaar leerden kennen, de geweldige chemistry die jullie hadden, tot het hartverscheurende einde waar je je partner voelde wegglippen en het uiteindelijk tot een breuk kwam. Je denkt vooral aan dingen die je leuk vond, de avonturen die jullie beleefd hebben. Hoeveel plezier jullie hadden. Je speelt een mentale film af. Misschien kan je het niet laten om foto’s van vroeger te herbekijken. Je herinnert je zelfs de dingen die je ex je zei op alle belangrijke momenten in jullie relatie. Het lijkt wel alsof je hoofd een venijnige computer is die alle herinneringen op repeat afspeelt om je te martelen. Door de focus op enkel de goede herinneringen lijkt het nu soms alsof je je relatie bijna perfect was. Je romantiseert je ex en de relatie. Deze vervormde focus is niet realistisch en het versterkt enkel je slechte gevoel.

  6. Geen eetlust

    Verdriet kan ervoor zorgen dat je maag lijkt te blokkeren en je geen hap binnen krijgt. Je lichaam krijgt hierdoor te weinig voedingsstoffen binnen waardoor je verzwakt kan raken en daardoor nog meer vatbaar bent voor emotionele pieken. Het tegenovergestelde kan ook voorkomen, je gaat net meer eten:

  7. Emo-eten

    Iedereen gaat met emoties om op een andere manier. Misschien heb je doorheen de tijd eten als een coping strategie aangewend, en val je hier nu ook op terug. De overweldigende gevoelens beangstigen je en je zoekt troost door te vluchten in eten. Hierdoor kom je mogelijk in gewicht aan, waardoor je je nog slechter voelt, je voelt je schuldig en zit nog slechter in je vel. Een wanhopig gevoel dat dan weer kan leiden tot nog meer eten. Je zit vast in een viciezue cirkel.

  8. Gebrek aan concentratie

    Je bent snel afgeleid en kan je niet focussen. Je hebt moeite om je op een taak of tijdens een gesprek te concentreren. Je merkt dat je snel afgeleid wordt van dingen die je vroeger leuk of interessant vond. Je bent plots veel vergeetachtiger dan normaal.

  9. Genieten is moeilijk

    Het valt je zwaar om te genieten van dingen die je normaal leuk vind, zoals het uitoefenen van je hobbies of afspreken met vrienden. Het liefdesverdriet dat je voelt lijkt wel jouw kwaliteit van leven te gijzelen.

  10. Angst (om alleen te eindigen)

    Je hebt angst dat je niemand meer tegen zal komen die bij je past, of zelfs om alleen achter te blijven. Angst consumeert je zodanig, dat het je in de greep houdt en je je verlamd voelt. Het lijkt wel alsof jouw geluk (nog) in de handen van je ex ligt. Soms zou je willen dat je je ex uit je geheugen zou kunnen wissen. Gelukkig zijn er methoden om hiermee om te gaan.

Bij momenten kan je zelf niet geloven dat je er (nog) zo vaak met je ex en de relatiebreuk bezig bent, en dat liefdesverdriet je leven zo sterk in zijn greep heeft. Je blijft alle goede herinneringen in je hoofd afspelen, mijdt plaatsen of mensen die je aan je ex doen denken. Je bent het beu, je bent uitgeput en hebt er nood aan om verlost te worden van dit verstikkende gevoel. Je wil terug kunnen genieten van het leven.

Hypnose leent zich uitstekend om een relatiebreuk te verwerken. De dingen een plek te geven, waardoor je weer verder kan. Tijdens de sessie gaan we ervoor zorgen dat een en ander geplaatst wordt, en dat het verleden ook niet voor niets geweest zal zijn, maar dat je er net door zal groeien als persoon. Dit kan gaan om inzichten en nieuwe manieren van in het leven te staan. Misschien werd je je door de voorgaande relatie(s) bewust van bepaalde patronen die steeds terugkomen. Misschien heb je de neiging om steeds voor dezelfde types te vallen. Bepaalde persoonlijkheden die niet het beste uit je halen. Misschien vraag je je af of je bepaalde types ‘aantrekt’. Met al deze elementen gaan we aan de slag tijdens de therapie. We werken indien nodig aan het implementeren van nieuwe gedragingen en gewoontes. We nemen mee wat je hebt opgestoken uit de relatie (s), en zorgen ervoor dat je sterk verder kan. Met een sterk gevoel van eigenwaarde. Hierbij is geen plaats voor verbittering. Jij verdient het om te stralen en dat is waar we tijdens de sessie(s) naartoe gaan werken.

Tijd voor actie!

Lees hier meer over 'je ex vergeten’.