Hoe een ochtendritueel jou kan helpen

Ochtend Routine Checklist: Een gids voor de beste ochtend

Productiviteit + ochtendroutines

Wakker worden en met het verkeerde been uit bed stappen. Je verslaapt je, schrokt een ontbijt naar binnen, zoekt naar passende sokken, morst koffie op jezelf terwijl je de deur uitloopt, om je tijdens het woon-werkverkeer te realiseren dat je je sporttas bent vergeten. We hebben allemaal wel eens de irritante gevolgen ervaren van een slecht begin van de dag.

De meesten van ons weten uit ervaring dat het slechte humeur waarmee zo'n ochtend gepaard gaat, vaak de toon zet voor de rest van de dag. Daar blijkt een reden voor te zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat een slecht humeur de cognitieve prestaties en flexibiliteit kan verminderen - wat in feite betekent, dat als je met een slecht humeur op je werk komt, je productiviteit en creativiteit eronder zullen lijden.

Deze bevindingen werden bevestigd in een andere studie die de stemming en productiviteit van klantenservicemedewerkers onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat deelnemers die in een goede bui waren een betere kwaliteit service verleenden en mondiger waren - en minder gebruik maakten van verbale tics zoals "um". Aan de andere kant beantwoordden degenen die slecht gehumeurd waren minder telefoontjes, namen ze meer pauzes en was er een productiviteitsverlies van 10%. Bovendien bleek uit het onderzoek dat werknemers die de dag slecht begonnen, de neiging hadden om slechtgehumeurd te blijven of zich aan het eind van de dag zelfs nog slechter voelden.

Hoe zorg je voor een succesvolle start van je dag?

Er wordt vaak gekeken naar de ochtendroutines van succesvolle ondernemers, kunstenaars, CEO's, politici en productiviteitsgoeroes voor inspiratie en advies.

Benjamin Franklin stond erom bekend dat hij om 5 uur 's ochtends opstond en zich afvroeg "wat voor goeds zal ik deze dag doen?"

Anna Wintour begint haar dag om 5:45 uur met een tenniswedstrijd van een uur.

Tim Ferris begint zijn ochtend met sterke thee, meditatie en een dagboek.

Maar lees nog een hoop van dit soort voorbeelden door, en één ding is duidelijk. Succesvolle mensen beginnen hun dag allemaal anders. Wat ze echter allemaal gemeen hebben is dat ze een routine hebben die hen helpt om gefocust, gemotiveerd en productief te blijven gedurende de dag.

Waarom het creëren van een routine zo belangrijk is

"We zijn wat we herhaaldelijk doen. Uitmuntendheid is dus geen daad, maar een gewoonte." - Aristoteles

Een routine is een opeenvolging van handelingen die je herhaaldelijk doet - dingen zoals je tanden poetsen voor het slapen gaan of je gezicht wassen in de ochtend. Met genoeg herhaling kan een routine een gewoonte worden. Gewoontes zijn een krachtig hulpmiddel voor productiviteit omdat ze ons in staat stellen allerlei activiteiten uit te voeren met weinig tot geen bewuste inspanning.

Dus als alle kleine activiteiten 's ochtends automatisch gaan, hoef je niet meer al die kleine beslissingen te nemen - en kun je je concentreren op wat echt belangrijk is. Als je van tevoren beslist wat belangrijk voor je is, zorg je ervoor dat je je dag bewust doorloopt in plaats van alleen maar te reageren.

Een routine checklist maken voor productiviteit de hele dag door

  1. Houd je tijd en stemming bij: De eerste stap in het creëren van een ochtendroutine is begrijpen hoe je momenteel je tijd besteedt. Trek een week uit om je tijd bij te houden. Probeer elk uur op te schrijven waar die tijd aan besteed is. Beoordeel dan aan het eind van de dag hoe je jezelf voelt op een schaal van 1-10.

  2. Maak vervolgens een lijst van activiteiten die je 's ochtends moet doen - zoals ontbijten, douchen, aankleden, lunches voor de kinderen maken, enzovoort. Geef naast elke taak op de lijst een schatting van de tijd die nodig is om die taak te voltooien.

  3. Maak vervolgens een lijst van activiteiten die kunnen helpen om een productieve staat voor de dag te creëren. Dat kan bijvoorbeeld meditatie zijn, gebed, journaling, dankbaarheid, beweging, een intentie bepalen, luisteren naar een podcast of muziek, een instrument bespelen, lezen, enz. Deze activiteiten moeten je helpen een kalme, positieve stemming te creëren die je energie geeft voor de komende dag. Voeg ook hier de tijd toe die bij benadering nodig is voor elke activiteit of hoeveel tijd je eraan wilt besteden.

  4. Als je lijstjes klaar zijn, bepaal dan hoeveel tijd je nodig hebt om je ochtendroutine af te werken. Stel vervolgens je waak- en bedtijd in op basis van je ochtendroutine. Als ik bijvoorbeeld 2 uur nodig heb om mijn routine af te werken, en ik moet om 9 uur de deur uit zijn, dan zet ik mijn wekker om 7 uur en ga ik om 11 uur naar bed, zodat ik 8 uur kan slapen. Probeer realistisch te zijn bij het bepalen van je waak- en slaaptijden, als het je 30 minuten kost om uit bed te komen, zorg er dan voor dat je wekker daar rekening mee houdt.

  5. Maak tot slot een checklist voor je ochtendroutine om van je ideale ochtendroutine een gewoonte te maken. Je kan een template downloaden om jezelf op weg te helpen.

  6. Probeer het uit en pas aan waar nodig. Een ochtendroutine opbouwen is iets dat tijd en oefening vergt. Als het in één keer omgooien van je huidige routine je afschrikt, begin dan met het introduceren van één nieuwe oefening per week. Beetje bij beetje leer je zo meer over wat voor jou het beste werkt en hoe je chaotische ochtenden tot het verleden kunt laten behoren

Tips & hacks voor een ochtendroutine

Hier zijn een paar pro-tips en easy wins om te overwegen bij het creëren van je ochtendroutine. Vele zaken kan je de avond ervoor voorbereiden.

  • Elimineer besluitvorming: Veel beslissingen moeten nemen vermoeit je hersenen en vermindert de kwaliteit van je besluitvorming. Het creëren van een ochtendroutine die besluitvorming elimineert bespaart tijd en zorgt voor een heldere geest die klaar is om te focussen. Maak uw ochtenden soepeler door u de avond tevoren voor te bereiden:

  • Leg je outfit/gymkleren klaar

  • Dek de ontbijttafel voor je naar bed gaat

  • Pak je lunch in (of die van je kinderen)

  • Maak uw tas of aktetas klaar

  • Leg je vitaminen klaar

  • Drink een glas water als je wakker wordt: De meeste mensen raken 's nachts uitgedroogd. Als je acht uur slaapt, betekent dat ook dat je acht uur geen water hebt gedronken. Water drinken is van cruciaal belang om je lichaam optimaal te laten functioneren. In feite bestaat je hersenweefsel alleen al voor 73% uit water. Wat water drinken voordat je jezelf verdrinkt in koffie is een goede manier om je lichaam wakker te maken en je metabolisme op gang te brengen.

  • Beweging en stechoefeningen: Je 's morgens vroeg in het zweet werken is een goede manier om je bloedcirculatie te verbeteren en de hoeveelheid zuurstof te verhogen, maar toegegeven, het is niet altijd gemakkelijk om dit daadwerkelijk te doen. Het goede nieuws? Je hoeft geen 8 km te rennen om de voordelen van lichaamsbeweging te ervaren. Een stevige wandeling, eventjes heupwiegen tijdens het tandenpoetsen of wat strechoefeningen zijn al voldoende. Strechen verbetert jouw soepelheid en je lichaamshouding (vooral voor degenen die op het punt staan om acht uur lang achter een computer te zitten). Ook vermindert het pijn en kwalen in het lichaam. Nog argumenten nodig? Een super welkome eigenschap van lichaamsbeweging is dat het voor een toename van endorfine zorgt, waardoor je je goed voelt als je aan de dag begint!

  • De beste ochtenden beginnen 's avonds: Het creëren van een nachtroutine kan net zo belangrijk zijn als een ochtendroutine. Een van de beste manieren om een productieve dag te hebben, is elke avond een paar minuten de tijd te nemen om na te denken en uw prioriteiten voor de volgende dag te stellen. Door de avond van tevoren een beetje te plannen, vermindert u de stress van het beslissen wat 's ochtends als eerste prioriteit heeft en geeft u uw dag een doelbewuste richting. Doe dit wel ruim voor het slapen gaan om piekeren en het gevoel van een ‘open taak spanning’ te vermijden. Innerlijke rust is het doel!

Zorg dat je niet wordt afgeleid: Hoe vaak ben je niet wakker geworden en heb je meteen je telefoon gepakt om e-mail, sociale media of andere meldingen te checken, om je 30 minuten later te realiseren dat je nu te laat op je werk bent of je je ontbijt moet overslaan? Elimineer de tijdverspillende verleiding van je telefoon. Blokkeer afleidende websites, apps, of het hele internet om focus en rust te creëren die de hele dag blijft. Een mogelijkheid is om een (radio)wekker te gebruiken en je gsm in de keuken te leggen.

Uiteindelijk is de sleutel naar een productieve dag een consistente ochtendroutine. Er is niet één bepaalde routine die voor iedereen werkt, maar er is wel een manier die het beste bij jou past en met een beetje tijd, oefening en experimenteren kun je jouw ideale ochtendroutine vinden.

Laat jezelf ondersteunen door middel van hypnotherapie: vervang oude, ongewenste gewoontes door nieuwe. Ik help je er graag bij met een of meerdere hypnosesessies. Welkom in de hypnosepraktijk te Antwerpen Mortsel en Brasschaat. Maak hier een afspraak.

Meer lezen?