Angst voor de oorlog? Tips om rust te bewaren

Worstel je met oorlogsangst? 9 tips om om te gaan met het conflict Rusland-Oekraïne

Als het gaat om wereldwijde ontwrichting, zijn het een paar moeilijke jaren geweest. Net toen de duisternis van COVID-19 op het punt stond plaats te maken voor licht, was de wereld getuige van iets veel groters, een mogelijke derde wereldoorlog. Mensen over de hele wereld lijken te lijden als gevolg van de kwestie Rusland-Oekraïne. De Russische invasie in Oekraïne verstoort niet alleen de interne vrede en harmonie, maar heeft ook voor de rest van de wereld een aantal beperkingen en nadelen.

De angst en ongerustheid zullen ondraaglijk zijn voor iedereen die rechtstreeks door het geweld wordt getroffen. En voor degenen onder ons die aan de zijlijn staan, kunnen de gevoelens van hulpeloosheid, angst en wanhoop overweldigend zijn. Hoewel het onzeker is hoe dit conflict zal aflopen of hoe lang het zal duren, kunnen mensen angst ervaren als gevolg van het onbekende. Dus als je je zorgen maakt over de toestand van de wereld op dit moment, weet dan dat je niet alleen bent.

Je kunt niet voorkomen dat je aan een oorlog moet denken door voor jezelf te zorgen. Geen enkele hoeveelheid ademhalingsoefeningen of positief denken zal Poetin overhalen zijn standpunten te wijzigen of de richting van de politieke gebeurtenissen te beïnvloeden. We kunnen echter wel aanpassen hoe we reageren op situaties die absoluut buiten onze controle liggen. Hoe deprimerend het nieuws ook wordt, als we onderscheid kunnen maken tussen wat we kunnen veranderen en waar we ons aan moeten aanpassen, kunnen we onze stressreactie onder controle houden en voorkomen dat we in een spiraal terechtkomen.

Nieuwsupdates houden ons op de hoogte, maar spelen ook een rol in het creëren van deze angst en een geëscaleerde perceptie van negatieve gebeurtenissen.

Hoewel het belangrijk is om op de hoogte en betrokken te blijven bij de huidige gebeurtenissen, hebben we de mogelijkheid om meer informatie te ontvangen en te verwerken dan ooit tevoren - en het internet biedt een verleidelijke mogelijkheid om in een doem-scrollend konijnenhol te springen.

Het beperken van je die je besteedt aan het lezen over slecht nieuws in het algemeen, maar dan in dit geval het Russisch-Oekraïense conflict kan je helpen. Zo ben je in staat om de balans te vinden tussen op de hoogte blijven en overweldigd worden door negatieve informatie.

Als gedachten en gevoelens die verband houden met oorlogsangst een aanhoudend, storend onderdeel van je dagelijks leven worden, kan je overwegen om met een therapeut of (hypnose)coach te praten over wat je ervaart.

Heb je last van oorlogsangst?

Oorlogsangst ontstaat als reactie op een gewapend conflict, ongeacht waar het zich afspeelt. Het conflict tussen Rusland en Oekraïne is een goed voorbeeld van een mondiale gebeurtenis die kan leiden tot wijdverspreide oorlogsangst, zowel bij mensen in Oekraïne als daarbuiten, maar om heel verschillende redenen. Toen de Russische president Vladimir Poetin zich bereid verklaarde kernwapens te gebruiken, riep dat ook bij velen in de wereld existentiële bezorgdheid op. Hoewel elke oorlog ongetwijfeld wreed is, voegt de dreiging van nucleair geweld een heel andere laag van angst toe aan de situatie.

Oorlogsangst wordt uitgelokt door de angst voor een gewapend conflict en kan zich op de volgende manieren manifesteren:

  • Doomscrolling: Een obsessieve behoefte om zo veel mogelijk inhoud te lezen die verband houdt met het conflict of berichten over mogelijke gevechten

  • Aanhoudende angsten in verband met de uitkomst van de oorlog, die de vrees kunnen inhouden dat uw land erbij betrokken raakt, of zelfs wordt aangevallen

  • Chronische stress in verband met de economische gevolgen van de oorlog voor aspecten van het dagelijks leven, zoals de benzineprijzen, de kosten van levensmiddelen en de aandelenmarkt

  • Bezorgdheid om kinderen en familieleden die u veilig wilt houden

Voor mensen die dicht bij het conflict zelf staan, wordt oorlogsangst een zeer overweldigende ervaring, met een zwaardere, ingrijpende impact op het dagelijks leven en psychologisch functioneren.

Het valideren van oorlogsangst

Net als veel andere vormen van angst, draait oorlogsangst om legitieme zorgen die legitieme angstreacties kunnen veroorzaken. Met andere woorden, je bent niet "verkeerd" of "gevoelig" als je je zorgen maakt over oorlog - vooral niet als er over kernwapens wordt gesproken. En we weten inmiddels dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne grote gevolgen zal hebben voor de Europese economie, die al belaagd werd door COVID-19, protesten van productiemedewerkers en vertragingen in de toeleveringsketen.

Maar ondanks al deze zeer gecompliceerde, zeer reële zorgen en overwegingen, moet de stress die oorlogsangst gemakkelijk kan oproepen op een bepaald moment worden uitgeschakeld. Een deel van het proces begint met de erkenning dat je misschien geobsedeerd bent door het conflict tussen Rusland en Oekraïne als een manier om zoveel mogelijk te weten te komen. Dit kan je zien als een manier van je hersenen om je veilig te houden. Hoe meer informatie we kunnen verzamelen over een potentiële bedreiging, hoe beter we ons zullen voelen over de beslissingen die we in toekomstige situaties moeten nemen.

Dit alles wil zeggen dat gevoelens en emoties die voortkomen uit oorlogsangst geldig zijn; ze zijn logisch, en je hebt alle reden om bezorgd te zijn. De volgende stap is het leren beheersen van die gedachten, zodat de negatieve emoties die ze oproepen niet je dagelijkse gedrag en interacties bepalen.

9 Tips om met oorlogsangst om te gaan

Het is gemakkelijk te vergeten dat we zonder onze technologie geen idee zouden hebben dat er een oorlog woedt langs de grens tussen Rusland en Oekraïne. Een van de beste manieren om met oorlogsangst om te gaan is om de bron te controleren - dit is waarschijnlijk je telefoon, laptop of een nieuwszender. Doomscrollen is een gemakkelijke val om in te trappen, maar de informatie die je van het scherm opneemt, zal waarschijnlijk geen situatie worden die je voor je huisdeur bereikt.

Enkele manieren om je oorlogsangst te beheersen zijn:

  1. Mindfulness: erken de angst, laat deze toe maar zorg voor zoveel mogelijk afleiding en blijf weg uit een overfixatie op het onderwerp waar je net angstig van wordt.

  2. Praat op jezelf in: wanneer je bemoedigende en zelf-ondersteunende taal in je gedachten gebruikt, staat dit bekend als positieve zelfpraat. Als u positievere zelfpraat gebruikt, is de kans groter dat je zelfvertrouwen en eigenwaarde creëert, meer controle hebt over de gebeurtenissen in je leven, en je makkelijker doelen bereikt. Herinner jezelf eraan om je gedachten te controleren en dat je gevoelens normaal zijn. Onthoud dat als je te lang denkt aan het onderwerp dat je angstig maakt, je jezelf zich alleen maar slechter gaat voelen.

  3. Zet de media-alerts op je apparaten uit, beperk je schermtijd tot een minimum en beperk je gebruik tot maximaal 1 uur per dag of minder. Blijf op de hoogte, maar maak jezelf niet dolgedraaid.

  4. Reguleer je emoties door middel van je ademhaling: stap weg van wat je ook aan het doen bent en haal diep adem als je voelt dat je lichaam vernauwt of oververhit raakt. Diep ademhalen is een van de meest effectieve methoden om stress in het lichaam te verminderen. Dit komt omdat diep ademhalen een signaal naar je hersenen stuurt om te ontspannen en te kalmeren. Ademhalingsoefeningen kunnen u helpen te ontspannen, te ontstressen en stress te verlichten.

    Stel je voor dat je angst en stress uitademt. Stel je voor dat je rust en veiligheid inademt.

  5. De hand reiken aan degenen die door het conflict worden getroffen. Een van de krachtigste instrumenten die het menselijk brein heeft, is het vermogen om ons te belonen voor altruïstisch gedrag ten opzichte van elkaar, en zo terug te vechten tegen stress en angst. Stuur verzorgingspakketten, zoek een Oekraïense penvriend of liefdadigheidsorganisatie die je in staat kan stellen om direct hulp en steun te bieden. Doe dit vanuit goede intentie, maar blijf ook niet in deze gevoelens hangen. Weet dat je niet alles kan oplossen.

  6. Praat met je naasten over het Russisch-Oekraïense conflict - zij voelen zich misschien angstig, verward of zelfs boos. Help je vrienden en familie overeind. Blijf ook hier niet in de zwaarte hangen en zorg ook voor voldoende leuke tijd met je dierbaren.

  7. Focus op de waarde van de mensen die je graag ziet om je heen door dingen voor hen of met hen te doen. Het is makkelijk om in gedachten verzonken te raken als het nieuws beangstigend is. Probeer in plaats daarvan contact te zoeken met je dierbaren. Ga zitten en stuur een echte brief aan een familielid of vriend, breng tijd door met buren, speel spelletjes met familie, of neem zelfs de tijd om die generatieherinneringen op te schrijven. Dit zijn allemaal voorbeelden maar je kan hier creatief in zijn en nog veel meer betekenisvolle zaken bedenken.

  8. Besef dat net door de huidige omstandigheden de waarde van wie en wat je rondom je heen hebt net zo tastbaar en duidelijk wordt. Zoals reeds gezegd: we kunnen niet controleren wat er in de wereld gebeurt maar we kunnen wel kiezen hoe we reageren op situaties die buiten onze controle liggen. Hetgeen we wel onder controle hebben is welke tijd we besteden en hoe we die besteden. Zoek waarde in kleine dingen en geniet zo veel mogelijk van de tijd die je hebt. Hoe minder we deze besteden in een verlammende paniek status, hoe gunstiger.

  9. Tot slot, overweeg een of enkele hypnose sessies voor het verweken van je je oorlogsangst. Jouw interne ‘wat-als’ scenario’s in verband met het Russisch-Oekraïense conflict bestaan waarschijnlijk vooral uit hypothetische scenario's. Hypnotherapie helpt je je omgangsvaardigheden te versterken en je helpt om negatieve gedachten en emoties te minimaliseren en met vertrouwen onder controle te houden.

Oorlog is een verschrikkelijke gebeurtenis, die pijn en lijden veroorzaakt, niet alleen voor degenen die in gevaar zijn, maar voor mensen over de hele wereld die ook de effecten en gevolgen ervan voelen. We leven in turbulente tijden, maar er is maar één weg die we kunnen gaan, en dat is vooruit. Met enig bewustzijn en een goed begrip van hoe we de emoties die oorlogsangst teweegbrengen onder controle kunnen houden, kan de stress die verband houdt met het conflict tussen Rusland en Oekraïne met succes worden beheerst.