Hoe om te gaan met de angst om ouder te worden? 15 manieren

“Age is an issue of mind over matter. If you don’t mind, it doesn’t matter.”
— ~Mark Twain

Tijd is het kostbaarste bezit dat we hebben

In een wereld waar iedereen gehaast lijkt te zijn, lijkt het alsof de tijd vliegt. Toen we kind waren leek het alsof we werkelijk alle tijd van de wereld had. Veel later, als volwassene, altijd bezig om meer te doen en meer te bereiken, moeten we vaak leren hoe om te gaan met onze tijd om stress te vermijden en onze kwaliteit van leven te bewaken.

Is het normaal om bang te zijn om ouder worden?

Angst om ouder worden is een van de meest voorkomende angsten die zich kunnen manifesteren. Het komt vooral naar voren door het veelvuldig omringd zijn door boodschappen en beelden die gericht zijn op "het omkeren van de effecten van veroudering", "anti-ageging", of de vele advertenties, gericht op jeugdigheid. Verouderen kan niet alleen je gevoel van eigenwaarde aantasten, maar ook je psychologische en emotionele welzijn.

Waar komt de angst om te verouderen vandaan?

Aan de basis van de angst om ouder te worden liggen de rigide maatschappelijke normen en cultureel overgeërfde beperkende overtuigingen die onze manier van denken beïnvloeden.

Als je bijvoorbeeld opgroeit in een omgeving waar de overtuiging heerst dat het verouderingsproces een last zal zijn, dan is dat precies hoe het zal voelen. Het gaat allemaal om zelfperceptie en het verhaal dat we onszelf vertellen over wie we worden naarmate de tijd verstrijkt.

Tijden veranderen

Het goede nieuws voor mensen de bang zijn voor het verouderingsproces: tijden veranderen! De huidige tijdsgeest zit in een stroomversnelling op het vlak van inclusie en diversiteit en gaat op een andere manier om met ouder worden dan enkele jaren geleden. Dit fenomeen, waarbij mensen van alle leeftijden als even waardevol en interessant bevonden worden is eigenlijk vrij recent en zal zich de komende jaren hoogstwaarschijnlijk nog gestaag ontwikkelen tot de nieuwe algemeen, heersende norm.

We need to revise how we think of aging. The old paradigm was: You’re born, you peak at midlife, and then you decline into decrepitude. Looking at aging as ascending a staircase, you gain well-being, spirit, soul, wisdom, the ability to be truly intimate and a life with intention.”

~Jane Fonda

Hoe overwin je angst voor veroudering?

Als je bang bent om ouder te worden en alles wat dat met zich meebrengt, dan ben je niet alleen. Maar gelukkig kan je deze angst aanpakken zodat je innerlijke rust vindt om zoveel mogelijk te genieten van je dagelijks leven. En dit in de enige realiteit die er is: het huidige moment.

Zorg zo goed mogelijk voor jezelf maar met een zachtheid voor jezelf. Je zit niet in een gevecht. Een gevecht tegen tijd kan je niet winnen. De ideale ondertoon van hoe je hier in staat is vanuit liefde en zachtheid naar jezelf toe. Onthou dit, het is heel belangrijk. Zie het eerder als een dans met de tijd. Tijd slinkt, maar het geeft je ook veel terug in de vorm van ervaringen, herinneringen, mooie momenten die altijd een deel zullen zijn van wie je bent geworden.

1. Verandering van perspectief

Wat zou er voor je opengaan als je wist dat je leeftijd niet meer dan een getal is? Van zodra ervoor kiest om het proces van ouder worden met compassie te bekijken en het te zien als een geschenk dat niet iedereen in het leven krijgt, verandert alles.

We creëren onze eigen realiteit door de manier waarop we denken en het verhaal dat we onszelf vertellen over elke ervaring.

Het veranderen van je kijk op het verouderingsproces kan je leven veranderen. Je houding bepaalt hoe je de dingen ziet.

Als je ervoor kiest om het leven en het verouderingsproces te omarmen, kan je je geest bevrijden van de angsten en zorgen over hoe je er uit zult zien als je ouder wordt, of zelfs over wat er kan gebeuren als je ouder wordt. Door dit perspectief te veranderen, kan je focussen op het beoefenen van dankbaarheid voor de lessen van het leven, in plaats van bang te zijn voor komende veranderingen. Dit heb je namelijk niet onder controle. De focus op dankbaarheid en overgave aan het leven is een efficientere manier om je levensgeluk en kwaltiteit van leven te beïnvloeden dan angst. Langdurige angst is een slechte raadgever.

Hier zijn enkele manieren om je perspectief te veranderen:

  • In plaats van het aantal jaren te tellen dat je nog te gaan hebt, probeer de balans op te maken van je levenservaringen.

  • In plaats van te wensen dat je jonger was, probeer je zegeningen te tellen voor de jaren die je hebt geleefd.

  • In plaats van de klok terug te willen draaien, probeer het heden te omarmen.

  • In plaats van je zorgen te maken over wanneer u zult sterven, probeer elke dag je beste leven te leiden.

  • In plaats van te leven in angst, probeer te leven in dankbaarheid. (zie puntje 4).

  • Hypnose kan je helpen om angst om ouder te worden aan te pakken

  • Heersende, beperkende gedachten met betrekking tot ouder worden kunnen doorbroken worden dankzij de hulp van hypnotherapie

2. Leer van jezelf te houden

Van jezelf leren houden gaat verder dan het hebben van een positief zelfbeeld en het herhalen van dagelijkse mantra's voor de spiegel. Het is een levenslang proces dat zich samen met jou ontwikkelt. Het is belangrijk op te merken dat er een onderscheid is tussen het hebben van zelfvertrouwen en houden van jezelf.

Bij zelfvertrouwen is er sprake van geloof in je eigenwaarde en capaciteiten. Zelfliefde betekent oog hebben voor je welzijn en geluk. Leer van jezelf houden, zonder er voorwaarden aan te koppelen.

Hier zijn enkele eenvoudige en efficiënte manieren waarop je zelfliefde een boost kunt geven:

  • Accepteer je emoties. In plaats van te vermijden hoe je je voelt, verwerk de manier waarop je je voelt. Sta jezelf toe je gevoelens te erkennen in plaats van te proberen ze te onderdrukken.

  • Leef in het heden. Als je je energie verspilt aan piekeren over wat was en wat zal zijn, verlies je de focus op wat je nu hebt.

  • Bepaal wie je bent. Neem de tijd om te leren wie je bent en wat je waarden zijn. Als je leert wat je drijft, is de kans groter dat je je leven leidt op een manier die resoneert met wat belangrijk voor je is.

  • Doe wat je gelukkig maakt. Probeer je dag te beginnen met de dingen die je gelukkig maken en die je vreugde brengen. Als je op een dag tijd vrijmaakt voor de dingen die voor jou het belangrijkst zijn, zal dat je helpen een vreugdevoller leven te leiden.

  • Zorg goed voor je lichaam. Elke dag de tijd nemen om te bewegen en je goed te voeden zal niet alleen je ‘feel-good’ receptoren stimuleren, maar ook je energielevels een boost geven. Ook zal het de tevredenheid over hoe je eruit ziet en hoe je je voelt enorm verbeteren.

  • Laat jezelf bijstaan in het proces van zelfzorg en zelfliefde. Je kan hiervoor terecht bij hypnotherapeut Candice Nuyttens voor een gepersonaliseerde hypnosesessie.

3. Accepteer het verouderingsproces

Ouder worden betekent niet dat je leven is afgelopen. In elke fase van het leven is er schoonheid te vinden. Iedereen heeft een andere manier om schoonheid te definiëren en ook kan je levensenergie vinden op elke leeftijd.

Naast fysieke schoonheid, is er de schoonheid van het leven zelf. Je leven leiden op een manier die je tevredenheid en voldoening biedt, zorgt voor het meeste levensgeluk. Met de leeftijd krijg je inzicht in wie je bent en waar je voor staat.

4. Leef in dankbaarheid

Hoe kan je in dankbaarheid leven in een wereld waar zoveel gebeurt als die van de dag van vandaag? Het is een goed idee om te beginnen met dankbaarheid te tonen voor de positieve dingen die er wél zijn. In het algemeen, maar zeker ook voor de dingen in je persoonlijke leven. Begin met de basis: gezondheid, mogelijkheden, vrienden, familie, huisdieren en je woonst. Wanneer je in dankbaarheid leeft, kan dat een positief effect hebben op zowel je mentale als je fysieke welzijn.

Als je er zin in hebt, neem dan even de tijd om na te denken over alle dingen waar je dankbaar voor kan zijn. Schrijf deze op in een schriftje. Herhaal deze oefening regelmatig. Het is ook een ideaal ritueel om je dag mee af te sluiten: mentaal de dag overlopen en alles eruit filteren waarvoor je dankbaar kan zijn, of het nu een leuk of minder leuk moment was. Word creatief in het bedenken van redenen waarvoor je dankbaar kan zijn. Soms kan je dankbaar zijn voor het moment zelf, soms voor de les die het moment je brengt. Je kan hierin zo ver gaan dat je het zelfs kan beoefenen bij intense tegenslagen. Om een voorbeeld te noemen zou je dankbaarheid kunnen beoefenen bij het verwerken van een ongewenst verlies. Je bent dan niet dankbaar voor het verlies zelf, maar voor alles dat je meeneemt uit de situatie van voor het verlies, de mooie momenten die je beleefd hebt met een geliefd dier of persoon. Je kan dankbaar zijn voor de dingen die je met je meeneemt: de herinneringen, de levenslessen, bepaalde waardes. Mocht je hierbij ondersteuning wensen dan kan je hiervoor terecht bij Candice Nuyttens, hypnotherapeute.

5. Laat elk moment tellen

Met het ouder worden, realiseer je je misschien ook hoe kwetsbaar en kostbaar het leven is. Door elk moment te laten tellen, word je aangemoedigd om een leven vol betekenis te leiden. Hiervoor hoef je geen grote veranderingen in je leven aan te brengen.

Je kan betekenis vinden door simpelweg tijd vrij te maken om van je vrienden en familie te genieten, herinneringen te creëren en een leven te leiden dat je met vreugde vervult.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Kwaliteitstijd doorbrengen met jezelf

  • Kwaliteitstijd doorbrengen met je dierbaren

  • Opnieuw contact maken met vrienden

  • Vertragen en meer bewust van het leven genieten

  • Tijd maken voor wat belangrijk is

  • Zoveel mogelijk dingen doen die je een goed gevoel geven

  • Je dromen waarmaken

6. Stop met vergelijken

Jezelf vergelijken met wat anderen hebben bereikt, kan je geluksgevoel aantasten. Soms is het misschien moeilijk om andermans successen te zien zonder jaloers te worden.

Het kan natuurlijk zijn dat je je eigen leven meet om te zien hoe het zich verhoudt ten opzichte van anderen. Maar als je de moeite doet om echt te stoppen met vergelijken, dan kan je jezelf bevrijden van de constante strijd om bij te blijven. Je zal merken dat je veel meer van je leven geniet zoals het is, dan wanneer je anderen probeert bij te houden.

7. Leef ook voor anderen

Leren om onbaatzuchtig te leven kan je voldoening brengen op manieren die je je misschien nooit had kunnen voorstellen. Als je de wereld voorbij jouw perspectief probeert te zien, ontdek je misschien dat er andere dingen in het leven zijn die waarde kunnen toevoegen aan het jouwe. Op dat moment kan ouder worden minder een prioriteit worden of in het achterhoofd worden geplaatst.

Leven voor anderen betekent niet dat je jezelf verwaarloost. Je doet nog steeds wat je gelukkig maakt en wat je voldoening geeft. Manieren waarop je het leven voor anderen in je leven kunt integreren:

  • Zeg (af en toe ja) als anderen je hulp nodig hebben

  • Valideer de gevoelens en emoties van anderen

  • Geef aan anderen zonder verwachtingen

8. Bouw aan je nalatenschap

Je kan je levensverhaal bepalen door de erfenis op te bouwen die u wilt nalaten. Een erfenis gaat niet altijd over hoeveel geld je je erfgenamen hebt geschonken, of de donaties die je hebt gedaan aan je favoriete goede doelen.

De erfenis die je nalaat kan ook betekenen: de herinneringen die je met anderen hebt gecreëerd, de manier waarop zij zich jou zullen herinneren en waar je tijdens je leven het bekendst om stond. Als je op een bepaalde manier herinnerd wilt worden, begin dan je leven te leiden op een manier die weerspiegelt hoe je herinnerd wilt worden.

9. Geniet van je leven

Als je ouder wordt, is het normaal om na te denken over dingen als wie er voor je zal zorgen, hoe je het alleen redt en hoe je de dingen die je nodig hebt zult betalen. Dit zijn allemaal zaken waar je aan moet denken als je bezint over de laatste jaren van je leven en of je in staat zal zijn om op je oude dag thuis te blijven wonen.

Een van de beste manieren om vandaag van je leven te genieten is door je voor te bereiden op morgen. Je kan beginnen met het nemen van eenvoudige stappen om ervoor te zorgen dat je de antwoorden op de bovenstaande vragen hebt. Zodra je een haalbaar plan hebt bedacht: zet het in gang en ontspan jezelf.

10. Verken de wereld

Een van de positieve neveneffecten van ouder worden is dat je niet langer toestemming of bevestiging van anderen nodig hebt om te doen wat het beste is voor je of de dingen waar je van geniet.

Dit is een geweldige tijd om de wereld om je heen te verkennen. Je kan klein beginnen door plaatsen in de buurt van je eigen omgeving te bezoeken en zo verder je actieradius te verruimen naar meer afgelegen plaatsen.

Tips om de angst om er ouder uit te zien te overwinnen

We leven in een maatschappij die de nadruk legt op esthetiek en die een jeugdig uiterlijk gelijkstelt aan aantrekkelijkheid. Overal waar we komen, verkoopt de media ons berichten waarin staat dat we er op een bepaalde manier uit moeten zien, en als we er niet zo uitzien, vertellen influencers ons welke cosmetische ingrepen ons er wel zo uit zullen laten zien.

Ook al weten we beter en proberen we dat niet te doen, het is gemakkelijk om onze gevoelens over ons uiterlijk de overhand te laten nemen en dit andere aspecten van ons gevoel van eigenwaarde te laten bepalen. Hoewel veroudering ongetwijfeld onvermijdelijk is, zal het kiezen van hoe we onszelf zien en het omarmen van verschillende fasen in ons leven aanzienlijk bijdragen aan onze eigenwaarde en ons helpen onze angst om er ouder uit te zien te overwinnen. Hypnose kan je helpen om je zelfbeeld te versterken.

11. Bepaal wat schoonheid voor jou is

Schoonheid zoals geportretteerd in advertenties en sociale media kan soms een vertekend beeld van de realiteit geven. Schoonheid is er in alle vormen en kleuren. Leer de schoonheid te waarderen die je om je heen ziet en de schoonheid in alledaagse mensen. Herinner jezelf eraan dat, ongeacht in welk seizoen van het leven je je bevindt, er overvloedige schoonheid te ontdekken valt.

Elke rimpel en grijze haar komt met mooie en/of waardevol verhaal dat je kan koesteren of dat je met anderen kan delen. Probeer rigide ideeën de heersen in de maatschappij, over hoe we eruit moeten zien, opzij te zetten. Door je definitie van schoonheid zelf te bepalen, zal je inderdaad in staat zijn om je eigen schoonheid te waarderen.

12. Maak je niet druk om kleine dingen

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat ons haar weigert mee te werken, of dat we moeite hebben om onze stropdas precies goed om te doen. Zulke dagen zorgen er soms voor dat we stress hebben, terwijl we eigenlijk van een mug een olifant maken. Stress beïnvloedt niet alleen onze emotionele toestand, maar kan ook ons fysieke uiterlijk beïnvloeden. Stress veroorzaakt een verandering in de proteïnen in onze huid en vermindert de elasticiteit ervan, wat bijdraagt tot rimpelvorming.

Vermindering van stress kan leiden tot een jonger uitziende huid en een beter welzijn en uiterlijk. Probeer een paar stressmanagementtechnieken in je dagelijkse routine te integreren, zoals lichte lichaamsbeweging, mediteren, of zelfs een dutje doen.

Het is mogelijk om meer innerlijke rust te krijgen en te behouden dankzij de hulp van hypnotherapie.

13. Gun jezelf Innerlijke rust

Elke dag staan we op en proberen we ons beste beentje voor te zetten, te beginnen met ons uiterlijk. Soms kan deze taak alleen al belastend zijn voor een persoon. Onze "mooie kleren" kunnen beperkend en oncomfortabel zijn, onze schoenen pijnlijk en knellend aan onze voeten. Soms moeten we onszelf een pauze gunnen.

Probeer die stijve kleren eens te laten voor wat ze zijn en ga eens een dag of twee zonder make-up. Door je huid en lichaam te laten ademen, zal je merken dat je er eigenlijk zelfs beter uitziet en je jezelf beter voelt. Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam en onze stijl. Overweeg om je stijl of garderobe aan te passen aan je huidige levensstijl.

14. Je glimlach is je beste accessoire

Het is geen geheim dat goede rust en gezond eten niet alleen bijdraagt aan je algehele gezondheid, maar ook aan je uiterlijk. Maar, wist je dat een simpele glimlach hetzelfde doet? Het is bewezen dat alleen al het veranderen van een gezichtsuitdrukking iemands beeld van gezondheid en succes verbetert. Dit effect neemt ook toe naarmate we ouder worden.

Als je merkt dat je diep in gedachten bent, moe bent of in gedachten verzonken, sluit dan uw ogen, haal diep adem en glimlach. Glimlachen verbetert je stemming, verlaagt je bloeddruk, vermindert pijn, en maakt je aantrekkelijker voor anderen.

15. Wees trouw aan jezelf

Door te doen wat je gelukkig maakt, zal je zelfvertrouwen en natuurlijke schoonheid in de verf gezet worden. Je zal automatisch gaan stralen. Laat de invloed van mensen en marketing je aantrekkelijkheid niet bepalen en volg je hart. Als je eenmaal je echte angsten voor het ouder worden overwonnen hebt en je realiseert je dat iederéén ouder wordt, dan is de sky de limit.

Bovendien is er absoluut niets mis met het gebruik van cosmetische middelen als je dat zelf zou wensen. Als je een ingreep wil ondergaan, dan is dat je volste recht. Maar laat het jouw beslissing zijn, gebaseerd op wat voor jou werkt en niet op wat een of andere marketeer zegt dat je zou moeten doen.

Ouder worden is bevrijdend

Wanneer je de natuurlijke volgorde van onze levenscyclus kunt accepteren, zal je je meer op je gemak voelen met het verouderingsproces. Een goed geleefd leven, met oog voor innerlijke rust, kwaliteit van leven en betekenis, helpt je om de volgende fase in je leven te accepteren, op welke leeftijd je ook bent.

Koester herrineringen en levenslessen, droom van mooie dingen die je nog wenst te doen en vooral: geniet van het nu!

Pluk de dag :)

Wil je graag nog intensiever aan de slag met dit thema? Maak dan een afspraak voor een hypnosesessie via onderstaande button.